hirdetés

Gyakrabban szűrik a csecsemőket

Gyakrabban szűrik a csecsemőket idén márciustól, vagyis az eddigi három helyett hat alkalommal végez majd szűrést a védőnő a baba egy éves koráig.

Az uniós program célja, hogy minél több gyermek esetében minél korábbi életszakaszban vegyék észre a fejlődési rendellenességet. Különösen a koraszülött gyermekek esetében fontos a korai felismerés és fejlesztés.


Láthatóan élvezik a játékot és jól szórakoznak ezek az ikerbabák. A 16 hónapos Lacikát és Zalánt minden héten fejlesztésre viszi édesanyjuk a Vadvirág Alapítványhoz.

- Itt is láthattuk, hogy az egyensúlyérzék, törzskontroll -fejlesztést végeztük, ezen a mindenfelé guruló gördeszkán, amit egészen pici kortól, egészen kamaszkorig használunk a gyerekeknek.

A gyermekek tartása és mozgáskoordinációja is javult a speciális tornának köszönhetően. Egy évvel ezelőtt, amikor az első foglalkozáson részt vettek a fiúk, jóval rosszabb állapotban voltak - meséli Erika. Az ikrek ugyanis a vártnál korábban és oxigénhiányosan születtek.

Némethné Fincza Erika:
- 33 plusz négyre születtek, sürgősségi császárral toxémia miatt. Lekerültek Pécsre, ott voltak egy hónapot. Sajnos pici koruktól kezdve probléma volt, mert Lacikának le voltak tapadva az izmai, szegény kisgyereknek furcsán álltak a lábai, a kis kezei is, oldalra nem tudott fordulni az fájdalmat okozott neki. Zalánkánál jobb volt a helyzet, neki csak minimálisan volt letapadva.

Lacikának és Zalánnak még időben segítettek a szakemberek - szerencsénkre - mondja Erika.

Némethné Fincza Erika:
- Nagyon jó lett volna, ha már születésüknél ezt mondják, hogy jöjjünk tornászni vagy van egy tornász, aki már akkor szárnyai alá veszi a gyerekeket én úgymond azt az elpocsékolt 5 hónapot sajnálom, de hál Isten nem okozott ez maradandó kiesést a gyerekeknél.

Gyakrabban szűrik a csecsemőket idén tavasztól, az eddigi három helyett a most kidolgozott módszernek köszönhetően hatszor végez majd szűrést a védőnő a baba egy éves koráig. A program tavasszal indul, célja pedig, hogy minél korábban kiszűrjék a kicsiknél a fejlődési rendellenességeket.

Kárpáti Anikó, szakmai igazgató, Vadvirág Alapítvány:
- Azokat a területeket, amelyek sérültek, akár szülés, terhesség vagy közvetlenül a szülés utáni időszakban, hogyha nem kezdik el minél előbb a terápiát, nem mondom, hogy visszafordíthatatlan következményei lesznek, de ahogy telik az idő, annál nehezebb lesz. Tudjuk, hogy a gyerekek idegrendszere akkor, amikor megszületnek, akkor a legplasztikusabb, tehát akkor nyitott minden ingerre.

Különösen azoknál a gyerekeknél fontos a gyors felismerés, akik korábban érkeznek a világra, vagy ikrek - teszi hozzá a szakember. A statisztikák szerint jelenleg közel 3500, 0-5 éves gyermek korai fejlesztése zajlik hazánkban, miközben körülbelül 5000 ezer sajátos nevelési igényű gyermek él. Ha mindenki bekerülne a rendszerbe, akkor mintegy 25 ezer gyermeknek tudnának segíteni - ez óriási előrelépést jelentene a szakemberek szerint.

Laubené Mészáros Erzsébet, megyei vezető védőnő, SMKH ÁNTSZ :
- A rendszer bevezetésétől azt reméljük, hogy a gyerekek sokkal korábban kerülnek kiszűrésre, a fejlődésbeli elakadásaik hamarabb kerülnek kezelésre, ezért az óvodába, iskolába nem hátránnyal érkeznek, hiszen lehetőséget kap a gyerek, a szülő, az egész család arra, hogy korábbi fejlesztésbe részesüljön az ő gyereke.

Somogyban is hamarosan megkezdik a plusz szűréseket. Ezt a feladatot összesen 150 védőnő végzi majd Somogyban. Munkájukat segíti mostantól az a kérdőív is, amelyet a szülők is rendszeresen vezetnek és rögzítik, ha gyermekükön bármilyen rendellenességet tapasztalnak. Így pedig a szülő és a szakember egyaránt figyelemmel kísérheti a kicsik fejlődését.

(Híradó)

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön legújabb híreinkről,
aktuális programokról!Eseménynaptár

      2018. szeptember      
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetés hirdetéshirdetés hirdetéshirdetés hirdetés